Michelangelo Buonarroti 1475 – 1564

Pietà (schilderij)

olieverf op paneel (64 × 48 cm) — ca. 1530
Museum privécollectie

Biografie van Michelangelo Buonarroti

Bestel een reproductie

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Een van de zeldzame werken op paneel van Michelangelo. Het schilderij bevindt zich in een particuliere collectie in de Verenigde Staten. Het zou oorspronkelijk in het bezit zijn geweest van de Engelse kardinaal Reginald Pole (1500-1558).

Het lichaam van de dode zoon wordt hier door twee engelen vanaf de schoot van zijn moeder in een graf gelegd, zo lijkt het.

Michelangelo, tekening van de pietàMichelangelo maakte rond 1538 een tekening met een vrijwel identieke compositie, voor zijn vriendin Vittoria Colonna. Die tekening bevindt zich in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston.

Lange tijd werd gedacht dat dit paneel en ook dat met de Kruisiging het werk waren van Marcello Venusti (1512/15-1579), een leerling van Michelangelo. In 2010 kwamen de kunsthistorici Antonio en Maria Forcellino tot de conclusie dat ze van de meester zelf zijn. Ze baseerden zich daarbij op technisch onderzoek en op documentatie over de kringen waarin Michelangelo verkeerde. Hun ideeën over religieuze eenvoud zouden terug te zien zijn in de sobere composities.