Michelangelo Buonarroti 1475 – 1564

Kruisiging met Maria en Johannes

olieverf op paneel (51 × 34 cm) — 16e eeuw
Museum privécollectie

Biografie van Michelangelo Buonarroti

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Johannes 19:25

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Een ingetogen weergave van de kruisiging. Naast Jezus zweven twee engelen, op de grond staan de maagd Maria en Johannes de Evangelist. Onder het kruis ligt een schedel, een traditionele verwijzing naar de naam van de heuvel: Golgotha, Schedelplek.

De meester verkeerde in Rome in de kringen van intellectuelen die een meer spirituele benadering van het geloof nastreefden, ontdaan van 'toeters en bellen'. Wellicht dat daarom in dit schilderij de achtergrond ontbreekt, als zijnde overbodig voor de essentie van het verhaal.

Michelangelo's tekening van de kruisigingVoor zijn vriendin Vittoria Colonna maakte Michelangelo rond 1540 een tekening die sterk op het schilderij lijkt. Alleen ontbreken daar de figuren van Maria en Johannes. De tekening is nu in het bezit van het British Museum in Londen.

Dit paneel werd in 2010 toegeschreven aan Michelangelo, samen met een schilderij van de Pietà (zie daar voor meer informatie over de toeschrijving). Er zijn aanwijzingen dat hij het maakte voor zijn goede vriend Tommasso Cavalieri, een Romeinse edelman.