Omschrijving (Engelstalig): representations of hell (with the damned and devils), usually with burning fires.
18 kunstwerken in de collectie van het Rijksmuseum zijn getagd met deze iconclass. Pagina 1 van 2:
prent
datering: 1482 - 1553
Naakte mannen en vrouwen worden vastgepakt door demonen in de vlammen van het eeuwig vuur. Boven de voorstelling staat een Duitse tekst: Gehet hin von ... vnd seinen Engeler.
11T1
prent
datering: 1460 - 1480
De hel voorgesteld zoals beschreven in Dante's Inferno. Satan troont in het midden met in elk van zijn drie muilen een zondaar. In verschillende lagen zijn zondaars weergegeven die zich bijvoorbeeld zondig hebben gemaakt aan gierigheid en wellust. Zij worden gestraft door demonen. Rechtsboven is een gapende muil van het monster Leviatan zichtbaar.
11T1
prent
datering: 1617
Op een toneel met brandende ruïnes en torens (een voorstelling van de hel) staat een grote duivel geflankeerd door twee kleinere op de voorgrond. Links en rechts achter hen demonen, op gesteld in twee rijen; her en der in de lucht, op het water en op de gebouwen op de achtergrond eveneens vele duivelse wezentjes. Onder de voorstelling een regel Italiaanse tekst. Deze prent is onderdeel van een serie van drie voorstellingen van intermezzi in het toneelstuk 'La Liberazione di Tirenno, e d'Arnea' van Andrea Salvadori, zoals dat uitgevoerd werd tijdens het carnavalsfeest te Florence in 1616.
11T14, 11K, 95B(CIRCE), 48C85
prent
datering: 1612
Vierde deel (linksboven) van een voorstelling van de hel als een omheinde, trapsgewijs opgebouwde piramide, met helemaal bovenaan Satan die zielen van zondaars verslindt, en op de lagen onder hem vele verdoemden die door duivelse wezens en vuurhaarden gepijnigd worden. In de hoek linksboven buiten de piramide: zielen in het vagevuur. Her en der in de voorstelling verklarende teksten in het Latijn, o.a. van verschillende zonden.
11T12, 11T6, 11N
prent
datering: 1612
Vierde deel (rechtsboven) van een voorstelling van de hel als een omheinde, trapsgewijs opgebouwde piramide, met helemaal bovenaan Satan die zielen van zondaars verslindt, en op de lagen onder hem vele verdoemden die door duivelse wezens en vuurhaarden gepijnigd worden. In de hoek rechtsboven buiten de piramide: Christus die een groep zielen wegleidt. Her en der in de voorstelling verklarende teksten in het Latijn, o.a. van verschillende zonden.
11T12, 11T7, 11N
prent
datering: 1612
Vierde deel (linksonder) van een voorstelling van de hel als een omheinde, trapsgewijs opgebouwde piramide, met helemaal bovenaan Satan die zielen van zondaars verslindt, en op de lagen onder hem vele verdoemden die door duivelse wezens en vuurhaarden gepijnigd worden. In de hoek linksonder buiten de piramide: duivels die per boot nieuwe zielen aanvoeren. Her en der in de voorstelling verklarende teksten in het Latijn, o.a. van verschillende zonden. Onder de voorstelling (een deel van) het wapen van de Medici en een omkaderde tekst in het Italiaans.
11T12, 11N, 46A122
prent
datering: 1612
Vierde deel (rechtsonder) van een voorstelling van de hel als een omheinde, trapsgewijs opgebouwde piramide, met helemaal bovenaan Satan die zielen van zondaars verslindt, en op de lagen onder hem vele verdoemden die door duivelse wezens en vuurhaarden gepijnigd worden. In de hoek rechtsonder buiten de piramide: een rots. Her en der in de voorstelling verklarende teksten in het Latijn, o.a. van verschillende zonden. Onder de voorstelling (een deel van) het wapen van de Medici en een omkaderde tekst in het Italiaans.
11T12, 11T7, 11N, 46A122
prent -> boekillustratie
datering: 1590 - 1627
11Q621, 11T1
prent
datering: 1590 - 1633
Allegorie op de wereld met de mens die zich door te eten van de honing (overvloed) in een benarde positie plaatst. Een jongeman staat op een richel van de afgrond waar hij zich vastgrijpt aan een tak met honing. Deze wordt echter afgeknaagd door een witte en zwarte muis welke staan voor dag en nacht of het voorbijgaan van de tijd. De dood, verbeeld als een eenhoorn, valt dreigend aan en briest door de neusgaten. Vier slangen kruipen uit spleten in de wand, zij symboliseren de vier elementen vuur, aarde, lucht en water. Een vuurspuwende draak wacht met opgeheven klauwen tussen de vlammen van de hel op de val van de jongeman. Onder de voorstelling staat een Latijns vers.
25FF241, 11T1, 31F2, 41C636, 21O, 23A4
prent -> boekillustratie
datering: 1690
Portret van Jan van Leiden, leider van de wederdopers en koning van Münster, in rechthoekig kader. Buste naar links in ovaal. In ornamentale omlijsting met gebroken fronton.
Opschrift onderaan beschrijving. Buiten het rechthoekig kader een ruïne en rotsen. Slangen en ander ongedierte kruipen over de rotsen. Boven het kader twee figuren die ketterij verbeelden. De linker is een vrouw met vleermuisvleugels op haar rug en een slangenlijf. Ze houdt een boek vast waardoor een slang kruipt. Naast haar een vrouw met vleermuisvleugels in plaats van armen.
11N42, 11T14
1 - 10 [11 - 18] volgende >>>
Statenvertaling online - bijbel en kunst.
Bron gegevens en afbeeldingen op deze pagina: Rijksmuseum, Amsterdam.