Albrecht Dürer

1471 - 1528

portret van Albrecht DürerDuits graveur en schilder, met invloed en roem ver buiten de landsgrenzen. Zijn grafisch werk - gravures en houtsnedes - is het bekendst. Met houtsnedes werden destijds illustraties in boeken gemaakt.

Dürer werd geboren in Neurenberg, waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. Na zijn leertijd trouwde hij in 1494 met Agnes Frey, om nog hetzelfde jaar op reis te gaan naar Italië. Daar maakte hij onder meer kennis met houtsnedes van Andrea Mantegna. Terug in Neurenberg maakte hij o.a. de 15-delige Apocalyps (1498).

In 1512 kwam hij in dienst van Maximilliaan van Oostenrijk, die hem veel opdrachten gaf.

Dürer streefde naar 'artistieke bevrijding' van de Noord-Europese kunst, in navolging van de Italiaanse renaissance: weg van het ambachtelijke, meer ruimte voor creativiteit en emotie.

Hij overleed in 1528 in Neurenberg. Het portret is een zelfportret uit 1498 - Dürer was een van de eerste kunstenaars die zichzelf portretteerden. Hij liet een omvangrijk oeuvre achter: circa zestig schilderijen, zo'n 250 houtsnedes, bijna honderd gravures, zes etsen en meer dan duizend tekeningen en aquarellen.

werk van Albrecht Dürer   |   bestel een reproductie