Francisco Goya

1746 - 1828

portret van Francisco GoyaFrancisco José de Goya y Lucientes was een Spaans schilder en graficus. Hij werd geboren in Fuendetodos in Aragon. Zijn vader was een ambachtsman. Goya groeide op in Zaragoza, waar hij in de leer was bij de schilder José Luzán. Hij vertrok naar Madrid, waar hij tweemaal tevergeefs probeerde toegelaten te worden tot de Koninklijke Academie van Schone Kunsten. Daarop verhuisde hij in 1770 naar Italië.

Terug in Spanje in 1771 kreeg hij opdrachten in Zaragoza en studeerde hij verder bij Francisco Bayeu.

Gaandeweg werd zijn werk populair in hofkringen, hetgeen in 1786 resulteerde in een aanstelling als schilder aan het hof van koning Karel III. In die tijd schilderde hij vooral portretten.

Door een ziekte was Goya in 1793 doof geworden. Hij bleef doorwerken aan het hof, ook tijdens de Frans-Spaanse oorlog van 1808-1814. Vanaf 1819 woonde hij op het platteland, waar hij de sombere serie Pinturas negras maakte (met onder meer een Judith en Holofernes). Teleurgesteld in het reactionaire bewind van de monarchie trok hij in 1824 naar Frankrijk, waar hij in 1828 overleed, in Bordeaux.

Van zijn stijl wordt wel gezegd dat hij zich ontwikkelde van klassiek tot modern. Schilders als Manet en Picasso zijn door hem beïnvloed.

Goya was in 1773 getrouwd met een zus van zijn leraar Bayeu, Josefa. Ze kregen zeven kinderen van wie er slechts één volwassen werd. Josefa overleed in 1812.

Het portret is een zelfportret uit 1815.

werk van Francisco Goya   |   bestel een reproductie