Frans Hals

1582 - 1666

portret van Frans HalsNederlands schilder. Frans Hals werd geboren in 1582 of 1583 in Antwerpen als zoon van een lakenkoopman. Het gezin verhuisde in 1586 naar de Noordelijke Nederlanden, naar Haarlem, waar Frans zijn hele leven zou wonen en werken.

Hij was tot 1603 in de leer bij Karel van Mander. In 1610 trad hij toe tot het gilde van de schilders, het Sint-Lucasgilde. Hij maakte in 1616 een reis naar Antwerpen, waar hij het werk van Rubens en Van Dijck bestudeerde.

Frans Hals diende ruim twaalf jaar in de plaatselijke schutterij, uitzonderlijk lang. Zijn vijf schuttersstukken behoren tot de hoogtepunten van zijn werk.

Hij is vooral bekend door zijn portretten: levendig en kleurrijk, geschilderd met een vlotte, grove penseelvoering. Hij portretteerde ook enkele evangelisten.

In 1610 trouwde hij met Anneke Harmensdochter. Zij overleed kort na de geboorte van hun derde kind, in 1615. Hij hertrouwde in 1617 met Lysbeth Reyniers, met wie hij acht kinderen kreeg.

Frans Hals overleed in 1666. Hij werd begraven in de St. Bavo-kerk aan de Grote Markt in Haarlem. Het portret is een van de vele kopie├źn van een verloren gegaan zelfportret.

werk van Frans Hals   |   bestel een reproductie