Fritz von Uhde

1848 - 1911

portret van Fritz von UhdeDuits schilder en cavallerie-officier. Von Uhde werd geboren in het plaatsje Wolkenburg in wat toen nog het koninkrijk Saksen was. Hij groeide op in een welvarend gezin waar zijn kunstzinnige talenten tot ontwikkeling konden komen. Na een vervelend jaar op de kunstacademie van Dresden meldde hij zich in 1867 aan bij het Saksische leger. Als officier maakte hij diverse veldslagen mee. Hij leerde er ook schilderen met olieverf, van een gespecialiseerde veldslagenschilder.

In 1878 trad Von Uhde uit het leger en legde hij zich helemaal toe op het schilderen. In München en Parijs bestudeerde hij werken van oude meesters, waarbij hij een voorliefde had voor de Hollandse. In 1882 maakte hij een reis naar Nederland. Na die reis liet hij het donkere chiaroscuro voor wat het was en gebruikte hij voortaan helderder kleuren.

Zijn stijl ligt ergens tussen naturalistisch en impressionistisch. Vanaf 1884 maakte Uhde ook schilderijen met bijbelse onderwerpen, zoals het zoetsappige Laat de kinderen tot mij komen. Van zijn 285 werken zijn 78 religieus te noemen. Hij plaatste de bijbelse taferelen meestal in een eigentijdse omgeving.

Von Uhde was getrouwd en had drie dochters. Hij overleed in 1911 in München.

werk van Fritz von Uhde   |   bestel een reproductie