Il Tintoretto

1518 - 1594

portret van Il Tintoretto(eig. Jacopo Robusti; Il Tintoretto = het ververtje) Venetiaans schilder en tekenaar, belangrijk vertegenwoordiger van het maniërisme (de overgangsstijl tussen renaissance en barok).

Aanvankelijk geïnspireerd door het werk van Michelangelo, met de bijbehorende atletische figuren, ontwikkelde Tintoretto al snel een eigen stijl. Kenmerkend zijn het expressieve kleurgebruik en het maximale gebruik van het contrast tussen donker en licht - waarvoor hij uitgebreid gebruik maakte van het later door Caravaggio veelvuldig toegepaste clair-obscur.

Zijn productiefste periode lag tussen 1564 en zijn dood in 1594; een deel van het vele werk uit die tijd is onder zijn leiding vervaardigd door leerlingen in zijn atelier. Als hoogtepunt worden de schilderijen in de Scuola di San Rocco te Venetië beschouwd (1564-87), met voornamelijk religieuze voorstellingen.

Veel is er niet bekend over zijn leven. Wel had hij grote invloed op Venetiaanse tijdgenoten en nakomers, en ook op El Greco.

werk van Il Tintoretto   |   bestel een reproductie