Jan van Scorel

1495 - 1562

portret van Jan van ScorelNederlands schilder, introduceerde de Italiaanse renaissance in de Nederlanden. Jan werd geboren in Schoorl (vandaar zijn naam) als onwettig kind van een pastoor. Hij volgde zijn schildersopleiding bij Cornelis Willemsz. te Haarlem en bij Jacob Cornelisz van Oostsanen in Amsterdam. Hij vertrok in 1519 voor een reis die hem via Neurenberg en Venetië naar Jeruzalem voerde. Op zijn terugreis deed hij Rome aan, waar de Nederlandse paus Adrianus VI hem benoemde tot bewaarder van de Vaticaanse verzamelingen.

In 1524, na de dood van Adrianus, was Jan terug in Nederland. Hij vestigde zich als geestelijke in Utrecht en begon daar een eigen werkplaats. In die werkplaats nam hij de werkwijze aan die hij wellicht in Rome bij Rafaël had gezien: zelf de grote lijnen uitzetten en het invullen overlaten aan assistenten. Het grootste deel van zijn werk bestond uit protretten en altaarstukken.

Op zijn reis had Van Scorel kennis gemaakt met het werk van uiteenlopende meesters als Dürer (in Beieren), Giorgione en Titiaan (Venetië), en Michelangelo en Rafaël in Rome. Vooral zijn introductie van de Italiaanse hoge renaissance is van invloed geweest op de ontwikkeling van de Nederlandse schilderkunst.

Jan van Scorel overleed in 1562 in Utrecht. Het portret is in 1560 gemaakt door Anthonis Mor van Dashorst.

werk van Jan van Scorel   |   bestel een reproductie