Jan Vermeer

1632 - 1675

portret van Jan Vermeer(ook wel Johannes Vermeer van Delft) Noord-Nederlands schilder, tegenwoordig na Rembrandt wellicht de meest gewaardeerde uit de 17e eeuw. Aan Vermeer worden slechts 35 schilderijen toegeschreven.

Over zijn leven is niet veel bekend. Hij trouwde in 1653 met een katholieke vrouw, deed in dat jaar zijn intrede in het schildersgilde, kreeg vijftien kinderen, kwam zelden buiten zijn geboortestad Delft, dreef daar een kunsthandel en wellicht een herberg, en had het niet altijd even breed.

In zijn werken onderscheidt men drie periodes. In de eerste waren zijn schilderijen groot en waren de onderwerpen historisch. Een van de twee werken uit die tijd is zijn enige bijbelse werk, Christus bij Martha en Maria (ca. 1654).

De meeste bekende schilderijen van Vermeer dateren uit de tweede periode, waarin hij overging op niet al te grote schilderingen van huiselijke taferelen. Interieurs met hooguit enkele figuren, lichtinval van links, geel en blauw. Ook het magistrale Gezicht op Delft (1659-60) dateert uit deze tijd.

De latere werken zijn wat harder en minder natuurlijk, met veel aandacht voor decoratieve elementen.

werk van Jan Vermeer   |   bestel een reproductie