Salomon de Bray

1597 - 1664

portret van Salomon de BrayNederlands schilder en architect. De Bray werd geboren in Amsterdam, maar was als schilder vooral actief in Haarlem. Hij ging daar in de leer bij Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem. Men vermoedt dat hij eerder ook in Amsterdam in de leer is geweest bij meesterschilders, waaronder Pieter Lastman.

In 1630 werd hij lid van het Haarlemse schildersgilde, het Sint-Lucasgilde. Tot zijn oeuvre behoren historiestukken, portretten en landschappen. Zijn belangrijkste werk is zijn bijdrage aan de decoratie van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De Bray was katholiek; men vermoedt dat hij daarom ook diverse altaarstukken voor katholieke schuilkerken heeft gemaakt.

Als architect voerde hij diverse opdrachten uit in Haarlem, waaronder de Zijlpoort. Verder werkte hij aan een kasteel in Warmond en een weeshuis in Nijmegen. Zijn bouwstijl neigde naar het Hollands classicisme, hetgeen ook terug te zien is in zijn schilderij met de tempel van Jeruzalem.

De Bray trouwde in 1625 met Anna Westerbaen uit Den Haag. Ze kregen ruim tien kinderen. Enkelen daarvan zouden ook schilder worden, waaronder Jan de Bray.

Salomon de Bray werd in 1664 begraven in de Sint-Bavo in Haarlem. Vermoedelijk was hij overleden aan een pestepidemie, net als vier van zijn kinderen. Anna was al in 1663 overleden.

werk van Salomon de Bray   |   bestel een reproductie