Paolo Veronese 1528 – 1588

Bruiloft te Kana

olieverf op doek (677 × 994 cm) — 1563
Museum Musée du Louvre, Parijs

Biografie van Paolo Veronese

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Johannes 2:8

Op een binnenplaats omgeven door Dorische en Korintische zuilen wordt een bruiloft gevierd. De omgeving lijkt eerder op het 16e-eeuwse Venetië van Veronese dan op een stad in Palestina. Volgens het evangelie van Johannes verrichte Jezus tijdens deze bruiloft het eerste van zeven wonderen: hij veranderde water in wijn nadat de wijnvoorraad van de gastheer op was.

Jezus zit in het midden, naast zijn moeder Maria. Bruid en bruidegom zijn waarschijnlijk de twee figuren aan het tafeleinde links. Op de verhoging op de achtergrond wordt vlees gehakt - als het lamsvlees is zou dat een verwijzing kunnen zijn naar het Lam Gods, de naam die Johannes de Doper voor Jezus gebruikte.

Midden op de voorgrond zit een groepje muzikanten. Tussen hen in staat een zandloper, symbool voor ijdelheid. Er wordt wel gezegd dat de muzikant in het witte gewaad Veronese is, en die in het rood Titiaan. Op de grond, ook in de verticale as, ligt een hond (symbool voor trouw) op een bot te kauwen.

Rechts van het midden schenkt een man wijn uit een watervat. De twee mannen achter hem verwonderen zich erover dat het water in wijn is veranderd.

Veronese schilderde dit enorme doek (bijna 66 m2) in opdracht van het klooster van San Giorgio Maggiore in Venetië. Daar hing het ruim twee eeuwen in de eetzaal totdat Napoleon het in 1797 inpikte en naar Parijs liet brengen.

Het werk is een van de pronkstukken van het Louvre; het hangt tegenover Mona Lisa. Tijdens een restauratie in 1992 werd het twee maal beschadigd: eerst door lekkend water, en later doordat het van een stellage af viel en er op vier plekken scheuren in het doek kwamen. Die scheuren konden dichtgenaaid worden.