Het boek Judith


Het verhaal van Judith speelt zich af ten tijde van de Assyrische koning Neboekadnezar (Nabuchodonosor). Deze is zeer gericht op expansie van zijn rijk en heeft zijn wrede legeroverste Holofernes opdracht gegeven de stad Bethulië (Betulia) te veroveren. Tijdens de belegering wordt de watertoevoer van de Israëlitische stad afgesneden, en overweegt de leider overgave. Judith, een schone en vrome weduwe, besluit in verzet te komen. Ze trekt haar mooiste kleren aan en weet bij Holofernes te komen door de Assyrische wachten te vertellen dat ze hem kan wijzen hoe de stad te veroveren. Holofernes, betoverd door haar schoonheid, laat Judith in zijn tent komen, waarop zij zijn hoofd afhakt. Met het hoofd in een zak keert ze terug naar Bethulië. De Assyriërs geraken geheel in verwarring door de moord op hun leider en worden met gemak door de Hebreeuwen verjaagd.

Dit pakkende bijbelverhaal is inspiratiebron geweest voor tal van kunstwerken: schilderijen, maar ook muziek (bijvoorbeeld La Betulia Liberata van W.A. Mozart). De beroemde regisseur D.W. Griffith maakte al in 1914 een speelfilm over het verhaal van Judith.

Het verhaal van Judith laat zich ook lezen aan de hand van de illuminaties uit de Nederlandse Historiebijbel.

De naam Judith betekent simpelweg 'vrouw uit Judea'.

Leestip: Bijbelse vrouwen, van Abigaïl tot Zilpa. De theologe Foekje Dijk beschrijft de vaak onderbelichte geschiedenissen van opmerkelijke vrouwen uit de bijbel - waaronder Judith. Met prachtige foto's. 9,95