Cimabue

ca. 1240 - 1302

Schilder uit Florence, ook wel bekend als Bencivieni di Pepo of als Cenni di Pepo. Hij werd opgeleid in de Gothische, Byzantijnse traditie, maar werd een van de eerste schilders die wat meer natuurlijke vormen en verhoudingen toepaste.

Over zijn leven is weinig bekend, en wat er gedocumenteerd is, is soms onbetrouwbaar. Het exacte geboortejaar is niet bekend. Zijn eerste nu nog bestaande werk is waarschijnlijk een Kruisiging uit circa 1270 in een kerk in Arezzo. Even later verbleef hij in Rome.

Rond 1280 maakte hij enkele fresco's in de basiliek van Sint Franciscus in Assisi. Sommige daarvan verkeren in slechte staat, niet alleen door veroudering maar ook door verkeerde toepassing van de fresco-techniek.

Uit de jaren 1280 is verder onder meer bekend een Maestà (Maria op troon) voor een kerk in Pisa, die nog door Duccio is geïmiteerd.

Hoeveel leerlingen Cimabue heeft gehad is niet bekend. Een ervan was Giotto. Die heeft op zijn beurt het werk van zijn leraar beïnvloed, wat te zien is in de zachte uitdrukkingen van de figuren in de Maestà van Santa Trinita (circa 1290).

Aan het eind van zijn leven maakte hij nog een mozaïek voor de Dom van Pisa. Cimabue overleed in 1302.

werk van Cimabue   |   bestel een reproductie