Diego Rodríguez da Silva y Velázquez

1599 - 1660

portret van Diego Rodríguez da Silva y VelázquezSpaans schilder, geboren in Sevilla. Hij behoorde tot de lage adel en was hofschilder van koning Filips IV (reg. 1621-1665).

In Sevilla bouwde hij snel een goede reputatie op. Toen aan het hof van de koning in Madrid een vacature voor hofschilder ontstond, werd Velázquez aanbevolen. Na een proefportret werd hij aangenomen. In 1624 verhuisden hij en zijn gezin op kosten van de koning naar Madrid.

Velázquez werd beïnvloed door het werk van Titiaan en Rubens. De laatste heeft hij in 1628 ontmoet. Hij maakte enkele lange reizen naar Italië: van 1629 tot 1631 en van 1648 tot 1651.

Zijn stijl wordt omschreven als barok. Hij was een scherp waarnemer, zo als bijvoorbeeld blijkt aan subtiele lijntjes in de gezichten van zijn portretten.

Velázquez heeft talloze portretten gemaakt, onder meer van de Spaanse koninklijke familie. Hij schilderde ook veel historiestukken.

Hij trouwde in 1618 met Juana Pacheco, de dochter van zijn leermeester Francisco Pacheco. Ze kregen twee dochters, waarvan er een als zuigeling overleed. Diego Velázquez overleed op 6 augustus 1660 na een kort ziekbed in Madrid; zijn vrouw vier dagen later.

Het zelfportret is een detail uit zijn beroemdste werk, Las Meninas uit 1656.

werk van Diego Rodríguez da Silva y Velázquez   |   bestel een reproductie