Peter Paul Rubens

1577 - 1640

portret van Peter Paul Rubens(ook wel Pieter Pauwel Rubens) Zuid-Nederlands schilder en tekenaar, bij leven al beroemd.

Rubens schilderde aanvankelijk vooral bijbelse en mythologische taferelen; zijn Antwerpse periode (1608-1618) wordt gekenmerkt door de vele portretten; nadat hij zich in 1635 terugtrok op zijn landgoed 't Steen, in Elewijt, legde hij zich toe op landschappen.

Tussen 1600 en 1608 trok Rubens door Italië, waar hij zich liet beïnvloeden door o.a. Michelangelo en Rafaël, en Spanje. Terug in Antwerpen huwde hij in 1609 Isabella Brandt. Na haar dood in 1620 ging Rubens wederom op reis; in 1630 trouwde hij met Hélène Fourment.

Rubens is de belichaming van de Vlaamse barok. Zijn temperament brak met de tot dan toe dominante starre stijl. Kenmerkend voor veel van zijn werk zijn de weelderige naaktfiguren, die men tegenwoordig mollig zou noemen.

Hij had mede door de contra-reformatie meer werk dan hij in zijn eentje aankon; in zijn atelier werd veel van het werk daarom door anderen gedaan. Vaak schetste Rubens de compositie, vulden medewerkers die in, en legde hij zelf de laatste hand aan het werk.

Rubens overleed in 1640.

werk van Peter Paul Rubens   |   bestel een reproductie