Hans Holbein de Jonge

1497/8 - 1543

portret van Hans Holbein de JongeDuits renaissancekunstenaar. Holbein was een veelzijdig artiest die niet alleen schilderde en tekende, maar ook boeken illustreerde, meubels en kostuums ontwierp en ramen brandschilderde.

Deze zoon van de laat-gotische schilder Hans Holbein de Oude werd geboren in Augsburg. Met zijn oudere broer Ambrosius trok Hans rond 1514 naar de handelsstad Bazel, waar ze onder meer houtsneden voor boekillustraties maakten (ook voor Luthers bijbelvertaling). Hans vervaardigde daarnaast portretten van vooraanstaande burgers. Rond 1517 maakte hij een reis naar Italiƫ. Terug in Bazel schilderde Holbein portretten van de humanisten Amerbach en Erasmus; voor de laatste illustreerde hij Lof der zotheid met pentekeningen. In 1520 huwde hij Elsbeth Schmid (weduwe Binzenstock), met wie hij vier kinderen kreeg.

Tijdens een reis naar Frankrijk (1523) maakte hij kennis met het werk van Leonardo da Vinci. In Bazel werd de vrijheid van de humanisten, waar Holbein zich verbonden mee voelde, steeds meer beknot door de reformatie. De markt voor religieuze kunst werd aanzienlijk kleiner, waardoor Holbein minder opdrachten kreeg. Met een aanbevelingsbrief van Erasmus op zak reisde Holbein hierop in 1526 naar Engeland, waar hij de humanist Thomas More opzocht. Deze raakte onder de indruk van Holbeins werk en introduceerde hem aan het Engelse hof. Na een korte periode in Bazel (waar hij overstapte op het hervormde geloof, een beeldenstorm tierde en een burgeroorlog uitbrak) vestigde hij zich in 1532 definitief in Engeland, waar hij onder meer werk verrichtte voor Duitse Hanze-kooplieden en als hofschilder van koning Hendrik VIII. Zijn gezin bleef achter in Bazel. Holbein overleed in 1543 aan de gevolgen van de pest, in Londen.

Kenmerkend voor zijn schilderwerk zijn de heldere, vaak wat koele kleuren en de hoge mate van detail. Veel werk, vooral muurschilderingen, is verloren gegaan, maar omdat Holbein meestal een voorstudie tekende is toch nog veel bekend. Ook bewaard zijn veel van zijn befaamde portretten, gekenmerkt door de levensechte gelaatsexpressies. De bekendste door Holbein ontworpen houtsnedes zijn wellicht de 41 die samen de ietwat macabere serie Dans van de dood vormen (gepubliceerd in 1538).

Het portret op deze pagina is een zelfportret en bevindt zich in het Uffizi te Florence.

werk van Hans Holbein de Jonge   |   bestel een reproductie