Jacob van Oostsanen

1470 - 1533

portret van Jacob van OostsanenNoord-Nederlands schilder en houtsnijder. Jacob Cornelisz. van Oostsanen werd geboren in het dorp Oostzaan, ten noorden van Amsterdam. Men vermoedt dat hij een schildersopleiding kreeg in Haarlem.

Vanaf 1500, maar misschien al eerder, woonde Jacob in Amsterdam. Hij kocht dat jaar een huis in de Kalverstraat. Zijn eerste nog bekende schilderij dateert uit 1507, het laatste uit 1528.

Zijn werk vormt een overgang van de late middeleeuwen naar de vroege renaissance. Hij vervaardigde religieuze voorstellingen en portretten, en dreef in de Kalverstraat een productief atelier. Jan van Scorel werkte er zeven jaar.

Enkele van zijn werken zijn ondertekend met de letters I (Jacob) en A (Amsterdam) en een monogram met een W. Die W verwijst naar zijn familienaam War.

Van Oostsanen overleed in 1533, wellicht eerder. De datum is niet bekend; we weten alleen dat zijn echtgenote in oktober 1533 als weduwe werd vermeld.

Diverse familieleden van Jacob waren ook schilder. Een van zijn kleinkinderen was de schilder en kaartenmaker Cornelis Anthonisz. Het portret van Jacob die zijn echtgenote schildert, werd rond 1550 gemaakt door hun zoon Dirk Jacobsz.

werk van Jacob van Oostsanen   |   bestel een reproductie