Arent de Gelder 1645 – 1727

De ontmoeting van Isaak en Rebekka

olieverf op doek (59 × 69 cm) — ca. 1665
Museum Museum van de Stad Brussel - Broodhuis, Brussel

Biografie van Arent de Gelder

Dit werk is gekoppeld aan Genesis 24:66

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

De oude Abraham geeft zijn bediende Eliëzer de opdracht een geschikte vrouw te vinden voor zijn zoon Isaak, die immers al 40 jaar oud is. Het mag geen Kanaänitische zijn, en zodoende trekt Eliëzer te kameel naar Mesopotamië, het land waar Abraham vandaan kwam.

Bij een waterbron treft hij daar de schone Rebekka, een kleindochter van Abrahams broer Nahor. Eliëzer doet zijn verhaal, Rebekka stemt in met een vertrek en krijgt toestemming van haar familie.

Thuis maakt Isaak een wandeling in het veld als hij de groep ziet naderen. Rebekka springt ongeduldig van haar kameel en bedekt haar gezicht met een sluier.

De Gelder toont het moment waarop Eliëzer verslag uitbrengt aan Isaak. Op de achtergrond staat het reisgezelschap van Rebekka.

Het is niet zeker wanneer De Gelder dit doek schilderde. De meeste kenners houden het er op dat het een vroeg werk moet zijn, gezien de nog wat houterige figuren. Misschien was het thema hem aangereikt door zijn leermeester Rembrandt, die rond 1665 naar het verhaal van Isaak en Rebekka zijn beroemde Joodse bruidje schilderde.