Kunststad: Brussel

Hoofdstad van België, met ruim 1,1 miljoen inwoners. Brussel werd gesticht in de 10e eeuw, en ontwikkelde zich voorspoedig. In de 15e eeuw vestigde het Bourgondische hof zich in de stad, waardoor de welvaart toenam. Ook de Staten-Generaal kwamen er enkele malen bijeen. De kunsten bloeiden in die tijd, doordat veel patriciërs zich wilden profileren als mecenas. Ook de gegoede burgerij verstrekte veel opdrachten.

Een bekende Brusselse schilder was Pieter Bruegel, die er in 1563 kwam wonen en er in 1569 overleed. Veel van zijn bekendste werken werden in Brussel gemaakt. Zijn woning in de Hoogstraat bestaat nog altijd.

Kunst & cultuur

voorbeeld van art nouveauDe stad is onder andere bekend om de vele fraaie voorbeelden van art nouveau-architectuur: bijvoorbeeld de panden ontworpen door Victor Horta, zoals hotel Solvay en het Paleis voor Schone Kunsten. Gebruik van ijzer en staal, gebogen vormen, rijke ornamentiek. De moeite waard is uiteraard ook de Grote Markt, met het stadhuis (1402-1450, Brabantse gotiek) en vele fraaie barokgevels (herbouwd na een Franse aanval in 1695).
Vanuit kunsthistorisch oogpunt zijn in Brussel verder een bezoek waard:

Het Museum van de Stad Brussel, gevestigd in het Broodhuis (Maison du Roi) op de Grote Markt, is gewijd aan de geschiedenis van de stad.