Artemisia Gentileschi

1593 - 1656

portret van Artemisia GentileschiItaliaans schilder. Artemisia Gentileschi werd in 1593 in Rome geboren, als dochter van de Toscaanse schilder Orazio Gentileschi. Samen met haar broers kreeg ze schilder- en tekenles in het atelier van haar vader. Al snel bleek dat ze veel meer talent had dan haar broers.

Haar eerste bekende werk maakte ze als 17-jarige: Susanna en de ouderlingen. Er wordt gedacht dat Artemisia zelf seksueel lastig was gevallen, net als Susanna, en dat ze die ervaring in dit werk heeft verwerkt.

Omdat ze een meisje was werd ze niet toegelaten tot schilderacademies. Haar vader deed haar in 1612 in de leer bij een collega, Agostino Tassi. Die gaf haar niet alleen schilderles maar verkrachtte haar ook. Toen dat uitkwam kreeg Tassi een jaar cel.

Artemisia's vader zorgde snel voor een huwelijk, om haar eer te herstellen. Ze trouwde met Pierantonio Stiattesi. Het koppel verhuisde in 1614 naar Florence, waar Gentileschi zich ontwikkelde tot een gevierd schilder. Ze werd er toegelaten tot een schildersacademie, raakte bevriend met Galileo Galilei en werkte veel voor de machtige familie de' Medici.

In 1621 verhuisde Gentileschi terug naar Rome. Vermoedelijk heeft ze tussen 1627 en 1630 ook een tijd in Venetiƫ gewerkt. Vast staat dat het haar niet zo voor de wind ging als in Florence.

Net als Caravaggio, wiens invloed in die tijd nog groot was, trok Gentileschi naar Napels, in 1630. Ze heeft ook nog een tijdje in Engeland gewerkt, vanaf 1638. Haar vader was daar hofschilder geworden. Na diens dood in 1639 keerde ze terug naar Napels, waar ze tot haar dood actief bleef als schilder.

Het is onbekend wanneer ze precies overleed. Men vermoedt nu dat ze een van de vele slachtoffers was van de grote pestepidemie die Napels in 1656 teisterde.

Aanvankelijk schilderde Artemisia net als haar vader in de stijl van Caravaggio, met veel gebruik van chiaroscuro. Ze wordt gezien als een van de succesvolste volgelingen van de barokmeester. Later verwerkte ze ook meer klassieke invloeden in haar werk. Ze had een voorkeur voor historische en bijbelse taferelen met vrouwelijke hoofdrolspelers: Susanna, Bathseba, Esther en Judith.

Het portret is een zelfportret uit circa 1615: Zelfportret als martelares.

werk van Artemisia Gentileschi   |   bestel een reproductie