Kunststad: Florence

Florence (Firenze) is de hoofdstad van de Italiaanse regio Toscane, gelegen aan de Arno, halverwege de noordelijke industriecentra en Rome. De stad telt 400.000 inwoners; inclusief voorsteden 600.000.

Geschiedenis in vogelvlucht

foto: Palazzo Vecchio, FlorenceGesticht in 59 v.C. als kolonie voor gepensioneerde romeinse militairen, ontwikkelde Florence zich al snel tot een belangrijke handelsstad. Invasies tijdens de volksverhuizingen onderbraken de groei, maar de rust en daarmee de voorspoedige ontwikkelingen keerde terug nadat Karel de Grote in de 9e eeuw het gebied opnam in zijn Frankische rijk. Belangrijkste machthebbers in de stad werden de bonzen van de Kerk.

foto: de Dom in FlorenceMet de economische ontwikkeling nam de invloed van de ambachtslieden en koopmannen toe. In 1183 kreeg de stad een eigen regering; nadien breidde de macht van de stad zich uit over het omliggende gebied en werd Florence een belangrijke onafhankelijke stadsstaat. In de 13e eeuw ontstond steeds meer behoefte om de welvaart te tonen: er werd begonnen met de bouw van onder meer de Dom en het Palazzo Vecchio, en het interieur van kerken werd rijkelijk aangekleed.

Na een turbulente periode trok vanaf het eind van de 14e eeuw de familie De' Medici steeds meer macht naar zich toe. Zij hadden een fortuin vergaard met binnen- en buitenlandse handel en bankdiensten; de familie was de huisbankier van de paus. Het was de tijd dat de belangstelling voor het klassieke verleden flink toenam. Onder kunstminnaar Lorenzo il Magnifico de' Medici bereikte de Florentijnse renaissance haar hoogtepunt: hij gaf opdrachten aan onder meer Botticelli, Michelangelo en Da Vinci.

Niet iedereen kon zich vinden in het naar decadentie neigende uiterlijk vertoon. Op instigatie van de puriteinse monnik werden de De' Medicis eind 15e eeuw uit de stad verdreven. In 1512 konden ze terugkeren, om tot in de 18e eeuw aan de macht te blijven. Ook in die periode konden in Florence de kunsten bloeien, hoewel vooral Rome belangrijker was geworden. In 1597 werd in Florence de eerste opera ooit uitgevoerd.

In 1860 gaf de stad haar onafhankelijkheid op om toe te treden tot het nieuwe, verenigde Italië, waarvan het enkele jaren de hoofdstad was.

Kunst & cultuur

Tja, waar te beginnen. De Franse schrijver Stendhal kreeg tijdens een bezoek aan Florence een paniekaanval omdat er zo overweldigend veel te zien was. De aandoening staat sindsdien bekend als het Syndroom van Stendhal. Ook nu nog worden jaarlijks enkele mensen met de symptomen opgenomen in het ziekenhuis. U bent dus gewaarschuwd!

Tot zover deze kleine selectie uit de kunstschatten van Florence. In de nabije omgeving valt nog meer kunst te zien en cultuur te beleven. Vlakbij de stad ligt Fiesole, hooggelegen en daardoor ooit machtiger dan Florence. Op minder dan een uur rijden ligt het wonderschone Siena, waar de Maestà van Duccio wordt bewaard. Eigenlijk is heel Toscane een bezoek meer dan waard.