Botticelli

ca. 1445 - 1510

portret van BotticelliSandro Botticelli werd geboren als Alessandro di Mariano Filipepi, in Florence, ongeveer in 1445. Hij werkte vrijwel zijn gehele leven in Florence; veel van zijn werken zijn daar dan ook te zien in het Uffizi-museum. De enige onderbreking vormt een korte periode in Rome (3 fresco's in de Sixtijnse kapel).

Na zijn opleiding bij Frà Filippo Lippi, de vader van Filippino Lippi, kwam Botticelli in contact met de Florentijnse machthebbers van dat moment, de familie De' Medici. Uit kringen rond de kunstzinnige Lorenzo 'il magnifico' krijgt hij opdrachten voor klassiek geïnspireerde werken, waaronder de bekende Geboorte van Venus en Primavera (Lente). Tegelijkertijd werkt hij aan een religieus oeuvre.

Na de dood van Lorenzo (1492) en de afbrokkeling van de macht van de De' Medici's schildert Botticelli nauwelijks meer klassiek werk. Wellicht beïnvloed door de plots veel strengere tijdgeest, is zijn werk nu vooral religieus. Kenmerkend is de weemoedigheid ervan, soms op het pathetische af. Botticelli overleed in 1510 te Florence. Zijn graf bevindt zich in de kerk van Ognissanti aldaar.

Zijn naam is afgeleid van de bijnaam van zijn gezette broer, 'Il Botticello', hetgeen zoveel betekent als 'het tonnetje'.

werk van Botticelli   |   bestel een reproductie