Gustave Doré

1832 - 1883

portret van Gustave DoréFrans illustrator en etser, geboren in Straatsburg, overleden in Parijs. Hij is vooral bekend door zijn prenten in ruim 100 boeken, waaronder de bijbel, sprookjes (van Perrault) en werk van onder meer Dante (Divina Comedia), Lord Byron en Cervantes (Don Quichotte).

Kunstkenners zien Doré als een romantische exponent van de 19e eeuw, wiens werk geen artistieke waarde zou hebben. Zijn belang ligt in zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de boekillustratie.

In de bijbelillustraties maakte Doré optimaal gebruik van contrasten en clair-obscur, waarmee hij vaak een mystiek effect bereikte. Zijn geïllustreerde bijbel op folio-formaat vond na de publicatie in 1865 meteen gretig aftrek.

Rond 1870 verbleef Doré geruime tijd in Londen, waar hij op uitnodiging van een uitgever in 180 prenten een portret van de stad schetste: London, a pilgrimage.

Doré maakte lang niet alle gravures zelf. In zijn atelier werden zijn schetsen overgezet naar platen. Op zeker moment had hij veertig mensen in dienst om aan de vraag te kunnen voldoen.

werk van Gustave Doré   |   bestel een reproductie