Michiel Coxcie

1499 - 1592

Zuid-Nederlands schilder en graveur. Zijn naam wordt ook wel gespeld als Coxie, of als Van Coxcie. Hij werd geboren in Mechelen of Luik - waar precies en op welke dag is niet bekend. Vermoedelijk kreeg hij in Brussel les van Barend van Orley.

In de jaren 1530 verbleef hij in Rome, waar hij het werk van Rafaël leerde kennen. Diens stijl, hoogrenaissance met monumentale figuren en heldere kleuren, maakte hij zich eigen. Coxie vervaardigde er onder meer fresco's in de Santa Maria dell'Anima in Rome, een vrij uitzonderlijke opdracht voor iemand van boven de Alpen.

Terug in de Nederlanden (1539) viel zijn Italiaans aandoende stijl in de smaak bij de Habsburgse machthebbers. Zo liet Filips II hem kopieën maken van het Lam Gods van Van Eyck (kopie) en van de Kruisafneming van Van der Weyden.

In 1559 vestigde Coxie zich in Mechelen. Hij schilderde toen inmiddels minder expressief. Op hoge leeftijd levert hij eind jaren 1580 nog enkele fraaie drieluiken af.

Zijn oeuvre bestaat vooral uit religieus werk en portretten. Naast schilderijen maakte hij ook diverse ontwerpen voor wandkleden, zogenaamde kartons.

Coxie trouwde twee maal en kreeg in totaal zes kinderen. Zijn eerste vrouw leerde hij in Italië kennen; bij zijn tweede huwelijk was al 70. Hij overleed in 1592 in Mechelen.

werk van Michiel Coxcie   |   bestel een reproductie