Jan van Scorel 1495 – 1562

Intocht in Jeruzalem

olieverf op paneel (81 × 146 cm) — ca. 1526
Museum Centraal Museum, Utrecht

Biografie van Jan van Scorel

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Johannes 12:13

Gezeten op een bescheiden ezel wordt Jezus feestelijk onthaald als hij Jeruzalem nadert. Inwoners van de stad begroeten hem met palmtakken en door jassen op de grond te leggen.

Onderweg naar de stad had hij nog diverse genezingen verricht. Zijn discipelen had hij verteld dat hij verraden zou worden en dat zijn dood aanstaande was.

Van Scorel was nog maar kort terug uit Italië toen hij dit paneel schilderde. Kenners zien allerlei Italiaanse invloeden in het werk. Zo zou de verdeling van de vlakken ontleend zijn aan Michelangelo's Zondvloed (1512) in de Sixtijnse Kapel: een donkerder deel links op de voorgrond, en een lichter deel rechts op de achtergrond.

Het paneel is het middelste deel van een drieluik. Op de voorzijde van de vleugels worden heiligen getoond: links Agnes, paus Cornelius en Antonius van Egypte; rechts Sebastiaan, Gertrudis van Nijvel en Christoffel.
Drieluik geopend

In geopende staat is het drieluik ruim drie meter breed. Opdrachtgever was Herman van Lokhorst, een vooraanstaand burger van Utrecht die diverse kerkelijke posities bekleedde waaronder deken van de Dom. Vermoedelijk woonde Van Scorel indertijd bij hem in huis. Van Lokhorst (of Lochorst), enkele voorouders en Johannes de Doper staan op de buitenkant van de luiken. Het drieluik werd als een memorietafel gebruikt bij het familiegraf van Van Lokhorst in de Domkerk.
Drieluik gesloten