Michelangelo Buonarroti 1475 – 1564

Pietà

marmer (174 × 195 cm) — 1499
Museum Sint-Pietersbasiliek, Vaticaanstad

Biografie van Michelangelo Buonarroti

Bestel een reproductie

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Pietà is Italiaans voor medelijden, liefdevolle eerbied. In de beeldende kunst wordt het als begrip gebruikt voor de afbeelding van Maria met haar zojuist gestorven zoon. (zie ook de woordenlijst) In de Bijbel wordt het moment niet beschreven.

Het is een knappe compositie, waarbij de rechterhand het levenloze lichaam ondersteunt terwijl de linker gebaart tot medelijden, tot treurnis over de dood van de zoon.

Opvallend is het jeugdige voorkomen van Maria, die op dat moment in de tijd meestal als ouder wordt getoond. Michelangelo wilde aangeven dat haar uiterlijk door haar maagdelijkheid minder snel zou zijn verouderd.

Deze Pietà in de Sint-Pieter en de David in Florence zijn zonder twijfel Michelangelo's beroemdste beeldhouwwerken. De pietà is het enige werk dat hij ooit signeerde: in het lint over Maria's borst.

Het beeldhouwwerk is in de loop der jaren een aantal maal beschadigd en weer gerestaureerd. In de achttiende eeuw werd een deel van de linker hand afgebroken. In 1972 sloeg een 33-jarige man met een hamer de linker onderarm los; ook hoofd en gezicht werden beschadigd. Tegenwoordig staat het beeld achter een stevige glazen ruit.