Rogier van der Weyden 1399/1400 – 1464

De bewening (Nood Gods)

olieverf op paneel (32 × 47 cm) — ca. 1441
Museum Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

Biografie van Rogier van der Weyden

Bestel een reproductie

Maria houdt haar gestorven zoon in haar armen. De apostel Johannes en Maria Magdalena kijken toe. Johannes helpt Maria om het lichaam vast te houden.

Magdalena is te herkennen aan haar vaste attribuut, de zalfpot. De schedel op de voorgrond benadrukt ten overvloede dat we op Golgotha zijn - de Schedelplaats.

Sommigen zien in de onderwerpkeuze en de emotionele kracht van het werk de invloed van de Moderne Devotie. Dat was een beweging in de Kerk die probeerde mensen meer persoonlijk te betrekken in het geloof. Door medeleven op te wekken zouden mensen aangespoord worden in de voetstappen van Jezus te treden.

Het eikenhouten paneel is slechts 0,35 cm dik. Onderzoek aan de jaarringen heeft aangetoond dat het omstreeks 1441 gemaakt moet zijn. De maker heeft het werk niet getekend. Op grond van de stijl en de picturale kwaliteiten wordt het toegeschreven aan Rogier van der Weyden, hoewel sommige kenners stellen dat het ook van de hand van een van Rogiers medewerkers zou kunnen zijn. Het is onlangs gerestaureerd, waardoor de schitterende blauwe tinten weer goed zichtbaar zijn.