James Tissot 1836 – 1902

Uitzicht vanaf het kruis

gouache (25 × 23 cm) — 1886-94
Museum Brooklyn Museum, New York

Biografie van James Tissot

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Marcus 15:37

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Een divers gezelschap kijkt naar de zojuist gekruisigde Jezus. Aan zijn voeten waarschijnlijk Maria Magdalena. In het groepje vrouwen in het midden wellicht nog twee Maria's: Jezus' moeder en de moeder van Jakobus de Jongere. De man links van hen zou Johannes de Evangelist kunnen zijn.

Ook enkele Romeinse soldaten kijken toe, waaronder met het rode kleed de centurion, de 'hoofdman over honderd'. Hij kijkt wat somber; na het uitblazen van Jezus' laatste adem zou hij volgens Lukas zeggen "Waarlijk, deze Mens was rechtvaardig".

De mannen te paard zijn joodse schriftgeleerden. Ze lijken zeer tevreden met de situatie; zij hadden immers bij de Romeinse stadhouder Pilatus aangedrongen op de kruisiging van de man die zij als rivaal zagen.

Op de achtergrond heeft Tissot de tombe geschilderd waar het lichaam nog dezelfde avond ingelegd zou worden. De potten rechts op de voorgrond bevatten wellicht de edik (azijn) die een grappenmaker Jezus als water voorhield.

Tissot maakte in 1885, 1889 en 1896 reizen naar het Midden-Oosten om zich te verdiepen in het landschap, de gebouwde omgeving, kleding en gewoonten. Hij deed dit omdat hij het Nieuwe Testament wilde illustreren, en wel zo getrouw mogelijk. Het project resulteerde in 350 gouaches die in 1894 voor het eerst getoond werden, in Parijs. Alle gouaches, waaronder deze, zijn nu in het bezit van het Brooklyn Museum.