Domenico Ghirlandaio 1449 – 1494

De geboorte van Johannes de Doper

fresco (215 × 450 cm) — 1486-1490
Museum Santa Maria Novella, Florence

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Lukas 1:57

Op het eerste gezicht zou dit een alledaags tafereel kunnen zijn. Er is een kindje geboren, de moeder rust in bed, een bediende schenkt iets te drinken in, het kind wordt verzorgd door twee jonge vrouwen, en een paar buurvrouwen komen op visite.

Bij nader inzien is de situatie complexer. Ten eerste is er de onwaarschijnlijk hoge leeftijd van de moeder. Het is Elizabeth, de echtgenote van de eveneens stokoude profeet Zacharias. Ten tweede zijn de vrouwen die op bezoek komen geen tijdgenoten van Elizabeth, maar 15e-eeuwse leden van de Florentijnse familie Tornabuoni. Het meenemen van fruit en wijn was ook bepaald geen joodse traditie, maar in Florence wel gebruikelijk.

De huiselijke sfeer in de lichte kamer wordt versterkt door enkele kleine stillevens: de fruitmand op het hoofd, de koperen schaal geheel links, en de granaatappel bovenop het bed. Kunstkenners zien in die huiselijke details de invloed van Vlaamse primitieven.

Dit werk maakt deel uit van een serie fresco's over het leven van Johannes de Doper. Ghirlandaio maakte de fresco's voor de kapel van de familie Tornabuoni in de Santa Maria Novella in Florence.