Domenico Ghirlandaio 1449 – 1494

De verkondiging aan Zacharias

fresco (ca. 330 × 450 cm) — 1486-1490
Museum Santa Maria Novella, Florence

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Lukas 1:13

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

De oude priester Zacharias is aan het bidden in de tempel wanneer plotseling de engel Gabriël verschijnt. Zacharias krijgt te horen dat hij binnenkort vader zal worden van een zoon die hij Johannes moet noemen. Hij vraagt om een teken, een bewijs, waarop de engel zegt dat Zacharias niet zal kunnen praten tot de jongen geboren is. Wanneer Zacharias even later de tempel verlaat, is hij inderdaad letterlijk met stomheid geslagen.

Ghirlandaio maakte van de joodse tempel een typische renaissancekerk. De groepsgewijs geordende figuren zijn leden van de Florentijnse regering en van de familie Tornabuoni, de opdrachtgever. Gezien de merkwaardige gaten waar de groepjes geheel vooraan in staan, heeft Ghirlandaio een noodgreep moeten toepassen om alle figuren een plek te bieden zonder dat ze in de weg zouden staan.

Dit werk maakt deel uit van een serie fresco's over het leven van Johannes de Doper. Ghirlandaio maakte de fresco's voor de kapel van de familie Tornabuoni in de Santa Maria Novella in Florence.