Anonymus

De doop van Jezus

olieverf en tempera op paneel (37 × 26 cm) — ca. 1380
Museum Walters Art Museum, Baltimore

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Marcus 1:9

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Johannes doopt Jezus met water uit de Jordaan. Johannes is zoals gebruikelijk gekleed in een kamelenharen gewaad. Jezus staat tot zijn middel in het water van de Jordaan. Een engel houdt zijn gewaad gereed. Om te verduidelijken dat Jezus niet op een bospaadje staat maar in een rivier, zwemmen er enkele vissen in het water. Vanuit de hemel stuurt God per lichtstraal een witte duif naar het hoofd van Jezus.

De onbekende maker van dit paneel had weinig verstand van perspectief. Dat neemt niet weg dat het paneel, of liever het vierluik waar het deel van uitmaakte, voor de kunstgeschiedenis van belang is. Het is een van de eerste bekende werken waarin met olieverf werd gewerkt, geschilderd nog voor de Vlaamse primitieven daarmee furore zouden maken. De doorschijnende eigenschappen van olieverf zijn hier goed te zien in de rivier.

Behalve olieverf en tempera is hier ook gebruik gemaakt van bladgoud.

Het vierluik is een voorbeeld van vroeg-Nederlandse schilderkunst. Het zou gemaakt zijn in het gebied tussen Maastricht en Keulen, wellicht in opdracht van hertog Filips de Stoute van Bourgondiƫ. Een van de vleugels en een van de middenpanelen bevinden zich in Baltimore, de andere in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen.

Linkervleugel (Baltimore): Annunciatie (voorkant) en Doop van Jezus (achterzijde).
Linker middenpaneel (Antwerpen): de Geboorte van Jezus.
Rechter middenpaneel (Baltimore): de Kruisiging.
Rechtervleugel (Antwerpen): Opstanding (voorkant) en St. Christoffel (achterzijde).