Anonymus

Zes apostelen

houten paneel (93 × 101 cm) — ca. 1410
Museum Musée d'Art et d'Archéologie, Laon

Bestel een reproductie

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Dit paneel was hoogst waarschijnlijk het rechter van een drieluik. Op het linker paneel zullen dan de andere zes apostelen afgebeeld zijn geweest. Het middenpaneel toonde vermoedelijk een scène met Jezus.

Het paneel werd in de 19e eeuw teruggevonden als achterkant van een kast. De gemeente Laon (Noord-Frankrijk) heeft het toen gekocht. Het stamt ook uit Laon: het werd gemaakt voor de kathedraal van die stad, in opdracht van de kanunnik Pierre de Wisant. Hij is afgebeeld op de achterkant van dit paneel.

verso

De meest linkse apostel is in de loop der jaren gehalveerd. Vanwege zijn centrale positie in het altaarstuk was hij wellicht Johannes of Petrus. Naast hem, met knuppel, staat Jakobus de Mindere. In het groen, met mes: Bartholomeus. De apostel met de bijl is Mattheüs; naast hem staat Jakobus de Meerdere, herkenbaar aan de schelp op zijn pelgrimsbuidel. Geheel rechts staat waarschijnlijk Matthias.

Twee apostelen lezen teksten uit de apostolische geloofsbelijdenis: "Credo in...", "Ik geloof in...".

Onder hun voeten worden vier profeten getoond, voorzien van baniers. Geheel rechtsonder staat een gevleugelde stier, het symbool van de evangelist Lukas. Waarschijnlijk werden de andere evangelisten op de andere panelen getoond.