Nicolas Poussin 1593/94 – 1665

Zeven sacramenten: wijding

olieverf op doek (96 × 122 cm) — 1636-1639
Museum Kimbell Art Museum, Fort Worth (Texas)

Biografie van Nicolas Poussin

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Mattheüs 16:19

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Poussin maakte tussen 1636 en 1640 zijn eerste serie schilderijen over de zeven sacramenten, voor zijn vaste opdrachtgever in Rome, de Italiaanse wetenschapper Cassiano dal Pozzo.

Dit werk gaat over de wijding. In de katholieke kerk heeft wijding betrekking op priesters en bisschoppen, maar hier gaat het om de allereerste wijding: die van Petrus. Jezus overhandigt hem de sleutels van het Koninkrijk der hemelen. Dat wordt algemeen gezien als de instelling van de katholieke kerk, met Petrus als eerste chef.

Een sacrament is te omschrijven als een belangrijk moment in de r.-k. Kerk. De andere sacramenten zijn eucharistie (met communie), doopsel, vormsel, biecht, ziekenzalving, en het huwelijk.

Jezus wijst naar boven, naar de hemel dus. Poussin gaf de twaalf apostelen kleurige gewaden in warme pasteltinten. Petrus knielt, de anderen kijken toe, zich bewust van het belang van het moment. Uiterst rechts staat Judas, derde van rechts is Johannes. Bijzonder aan de compositie is dat de apostelen elk een eigen houding hebben gekregen.

Vermoedelijk vond Poussin inspiratie in een wandkleed van Rafaël, De opdracht van Christus aan Petrus.

Een ander werk uit de serie: Doop.