Caravaggio 1573 – 1610

Avondmaal te Emmaüs (1601)

olieverf op doek (139 × 195 cm) — 1601
Museum The National Gallery, Londen

Biografie van Caravaggio

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Lukas 24:31

Eindelijk hebben de twee door wie de man is met wie ze al de hele dag optrekken. De fruitmand en het gevogelte op tafel geven het schilderij van Caravaggio het karakter van een stilleven. Maar de expressie van de gezichten en de suggestie van beweging geven het een dynamiek die past bij de verrassing van het moment.

Het fruit ligt er overigens niet voor niets: het heeft een symbolische betekenis. De druiven verwijzen naar de wijn van de eucharistie, de appels naar de Zondeval, en granaatappels worden vaak gebruikt als symbool van de Kerk. De tafel is dus niet zomaar een tafel maar een altaar.

Sommigen zien in de schaduw rechts van de fruitmand een vissenstaart, deel van het ichtus-symbool (het Christus-visje).

In de man rechts wordt meestel Petrus gezien, of anders Jakobus, vanwege de pelgrimsschelp op zijn vest. De discipel links is dan Kleopas, de enige die in het verhaal van Lukas met naam wordt genoemd.

Opdrachtgever voor dit werk was Ciriaco Mattei, een broer van kardinaal Mattei in wiens Romeinse palazzo Caravaggio destijds woonde. In 1606 maakte hij een andere versie van dit werk. In 1601 was hij duidelijk geïnspireerd door een Emmaüs van Titiaan.

In 1999 werden in een kerk in het Franse Loches vrijwel exacte kopieën ontdekt van dit werk en van De ongelovige Thomas. Na onderzoek werd in 2006 vastgesteld dat het originele Caravaggio's betrof. Beide werken bevatten het wapenschild van Philippe de Bethune, een vriend van Caravaggio en ambassadeur van Frankrijk in Rome. Van Caravaggio is bekend dat hij vaak meerdere versies maakte van zijn schilderijen.