Titiaan 1487/90 – 1576

Avondmaal te Emmaüs

olieverf op doek (169 × 244 cm) — ca. 1530 - 1535
Museum Musée du Louvre, Parijs

Biografie van Titiaan

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Lukas 24:31

Wanneer de man in het midden het brood in zijn linkerhand neemt en het gaat delen, hebben de twee pelgrims eindelijk door wie hun metgezel is: hun overleden leermeester. Verbaasd deinzen ze terug.

Op tafel staan de ingrediënten van de eucharistie: wijn en brood. Het kraakheldere tafellaken zou niet misstaan op een altaar in een kerk.

De blauwe bloemetjes die op de tafel liggen zijn bernagie-bloemen. In Titiaans Venetië werden die gebruikt om wijn en salades een frissere smaak te geven.

Het hondje onder de tafel zou een verwijzing kunnen zijn naar de passage in Mattheüs 15. Een niet-joodse vrouw zegt daar tegen Jezus dat ook de honden de kruimels van zijn tafel eten, om aan te geven dat hij ook voor niet-joden van belang kan zijn. Dat de hond hier met een kat speelt, is voor Titiaan ongewoon speels.

Het doek werd vermoedelijk gemaakt voor de familie Maffei uit Verona.

In de Walker Art Gallery in Liverpool hangt een vrijwel identiek werk. Het is eigendom van de graaf van Yarborough. Het is niet zeker dat Titiaan het zelf heeft geschilderd; waarschijnlijk is het door medewerkers van zijn atelier vervaardigd.

De houding van de man in het groen lijkt sterk op die van Judas in het Laatste avondmaal van Leonardo. Zo'n 70 jaar later gebruikte Caravaggio de compositie van Titiaan in zijn Maaltijd te Emmaüs.