Rogier van der Weyden 1399/1400 – 1464

Maria Magdalena (1445)

olieverf op paneel (101 × 35 cm) — ca. 1445
Museum Kunsthistorisches Museum, Wenen

Biografie van Rogier van der Weyden

Bestel een reproductie

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Dit is het linkerpaneel van Van der Weydens drieluik met de Kruisiging. Het toont een ongewoon ingetogen Maria Magdalena, die er ook ouder uitziet dan gebruikelijk. Het is ook een andere Magdalena dan het portret dat Rogier later schilderde.

Het kneuterige landschap op de achtergrond laat zien dat Van der Weyden geen groot landschapsschilder was. Zijn kracht lag vooral in het weergeven van emoties, waar dit paneel een fraai voorbeeld van is.

De zalfpot is een veelgebruikt attribuut van M. Magdalena en berust op het misverstand dat deze Maria dezelfde was die voor het Laatste avondmaal Jezus' voeten zou hebben gezalfd. Dat was echter, volgens Johannes, Maria van Bethanië.
Marcus en Mattheüs hebben het over een niet bij naam genoemde vrouw die in Bethanië een volle zalfpot nardus (een kostbare geurstof) over het hoofd van Jezus goot - enkele dagen voor het Laatste avondmaal. Lukas beschrijft dezelfde scène als Johannes, maar veel eerder in het evangelie. Ook hij noemt geen naam, hetgeen waarschijnlijk heeft bijgedragen aan het ontstaan van het misverstand.