Jan van Eyck 1390 – 1441

Annunciatie (Washington)

olieverf op paneel (93 × 37 cm) — ca. 1435
Museum National Gallery of Art, Washington

Biografie van Jan van Eyck

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Lukas 1:34

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Via een paar lichtstralen komt de Heilige Geest in de vorm van een duif tot Maria, die in gesprek is met de aartsengel Gabriël. De witte lelies symboliseren Maria's maagdelijkheid. Op de vloertegels zijn met enige goede wil taferelen zichtbaar uit het Oude Testament die de komst van de Verlosser aan zouden kondigen.

Een magistraal werk van Van Eyck, de eerste schilder die de mogelijkheden van olieverf volop benutte, zoals blijkt uit zijn knappe gebruik van meer en minder dekkende lagen die het werk een soort transparantie geven.

Oorspronkelijk geschilderd op een houten paneel, later overgebracht naar doek.

Het werk was waarschijnlijk onderdeel van een drieluik. Het is onbekend welke voorstellingen de andere luiken sierden.

Het paneel heeft eeuwenlang gehangen in een klooster in Dijon, in de tijd van Van Eyck de hoofdstad van Bourgondië. Veel Vlaamse primitieven werkten voor de Bourgondiërs. In de chaos tijdens en na de Franse revolutie kwam het werk op de markt. In 1817 werd het gekocht door de Nederlandse prins Willem, de latere koning Willem II. Zijn erfgenamen verpatsten na zijn dood (1849) het grootste deel van zijn kunstcollectie. Dit paneel ging naar Rusland. In de Hermitage werd het overgebracht op doek. Wederom kwam het tijdens een chaotische periode op de markt: ditmaal door de Russische revolutie. Het dook in 1929 op in Parijs. In 1930 werd het gekocht door de Amerikaanse bankier Andrew Mellon, die het schonk aan de nog op te richten National Gallery te Washington.