Kemal ad-din Behzad 1450 – 1535

De verzoeking van Joesoef

illuminatie (30 × 21 cm) — 1488
Museum Nationale Bibliotheek en Archieven van Egypte, Caïro

Biografie van Kemal ad-din Behzad

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Genesis 39:7

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Een van de 114 soera's van de Koran is naar Jozef genoemd: soera 12, die dus bekend is als soera Joesoef. De soera vertelt over het leven van de profeet Joesoef. Het verhaal komt in grote lijnen overeen met het verhaal van Jozef in Genesis.

Het verhaal van Jozef en de vrouw van Potifar komt er ook in voor. De vrouw van Potifar, die in de Bijbel niet bij naam genoemd wordt, wil het aanleggen met Jozef, de bediende van haar echtgenoot Potifar. Jozef wijst haar af, waarop zij hem valselijk beschuldigt om wraak te nemen.

Het verhaal vond vooral in Perzië zijn weg in allerlei afgeleide verhalen. Ene sultan Ali al-Katib zette de versie op papier van de 13de-eeuwse dichter Sa'adi, met illustraties van de Perzische kunstenaar Behzad. In dit verhaal drijft Zoelaikha - de vrouw van Potifar heeft nu wel een naam - Joesoef door de zeven kamers van het paleis. In de laatste kamer probeert Zoelaikha Joesoef te omhelzen, maar hij weet te ontvluchten.

Kemal ad-din Behzad stond bekend als de voornaamste schilder van Herat, een Perzische stad die nu in het westen van Afghanistan ligt. Hij gebruikte voor deze illuminatie dekverf, inkt en goud. De nadruk ligt op de complexe architectuur van het paleis met de zeven kamers.