Hans Holbein de Jonge 1497/8 – 1543

Atalja verscheurt haar kleren

houtsnede (60 × 85 mm) — 1538
Museum Rijksmuseum, Amsterdam

Biografie van Hans Holbein de Jonge

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan 2 Koningen 11:14

Atalja (Athalia) was getrouwd met Joram (Jehoram), koning van Juda. Na diens dood nam hun zoon Achazja (Ahazia) de troon over. Die werd echter al snel vermoord, waarop Atalja aan de macht kwam.

Ze vereerde de afgod Baäl en liet alle nakomelingen van koning David ombrengen, om te voorkomen dat ze aanspraak zouden maken op de troon. Haar kleinzoon Joas (Joahaz) werd echter verborgen gehouden door zijn tante, waarmee de afstamlijn van David gered was.

Een samenzwering geleid door hogepriester Jojada maakte een eind aan het bewind van Atalja. De priester en het volk riepen Joas uit tot koning van Juda.

Holbein toont het moment waarop Atalja in de tempel op de priester afstormt en uit woede haar kleren scheurt. Joas zit al op de troon, met kroon op het hoofd.

Het tafereel links is een tweede scène: buiten de tempel wordt Atalja gedood, in opdracht van Jojada.

De prent is een van de ongeveer 90 illustraties van het Oude Testament van Holbein die voor het eerst uitgegeven werden in 1538 in de Biblia Utriusque Testamenti iuxta Vulgatam Translationem. Holbein maakte de tekeningen, Veit Rudolf Specklin sneed het blok.