Kunststad: Brugge

Brugge ligt in het noordoosten van West-Vlaanderen, niet ver van de Noordzee. De gemeente telt ruim 110.000 inwoners, waarvan er 20.000 in het historische centrum wonen. Zo'n 2000 jaar geleden was er al sprake van bewoning: een Gallo-Romeinse nederzetting. De eerste schriftelijke vermelding van de stad dateert uit de 9e eeuw.

De stad kende haar bloeitijd tussen de 13e en de 15e eeuw. In de 12e eeuw had een reeks overstromingen een brede vaargeul richting zee achtergelaten: het Zwin. Ondanks toenemende verzanding van het Zwin kon Brugge in de 13e eeuw uitgroeien tot wellicht de belangrijkste handelsstad in West-Europa, met intensieve contacten met andere Vlaamse steden, Keulen en Engeland. De stad vormde een belangrijke schakel in de handel tussen Noord- en Zuid-Europa. Aanvankelijk verdiende men vooral geld met lakenhandel; vanaf de 14e eeuw werden luxe goederen en het bankwezen belangrijker.

Die economische voorspoed — uiteraard lang niet voor iedereen weggelegd — bood de kunsten veel ruimte. Bekende Brugse kunstenaars waren zgn. Vlaamse Primitieven als Jan van Eyck en Hans Memling; waarschijnlijk heeft ook Rogier van der Weyden er enige tijd vertoefd. Memling had een soort mecenas in de vertegenwoordiger in Brugge van de invloedrijke De' Medici-familie, Angelo Tani.

Kunst & cultuur

Naast de prachtig behouden middeleeuwse binnenstad, met Burg en Belfort, heeft Brugge diverse musea die vanuit kunsthistorisch oogpunt een bezoek waard zijn:

Liefhebbers van Michelangelo brengen in Brugge uiteraard een bezoek aan de Onthaalkerk Onze-Lieve-Vrouw, waar zich een beroemd beeldhouwwerk bevindt van de renaissance-meester: Madonna met Kind.