Hans Memling

ca. 1433 - 1494

Duits-Vlaams kunstschilder, geboren in Seligenstadt (Hessen), overleden in Brugge. Hij is ook wel bekend onder de namen Jan van Mimmelynghe, Johannes Memmelinc of Memlinc.

Memlings geboortedatum is niet bekend, zeker is alleen dat het uiterlijk in 1440 was. Hij was aanvankelijk in de leer bij een Keulse meester; op grond van stijlovereenkomsten wordt verondersteld dat dat Stefan Lochner is geweest. Vervolgens, tussen ongeveer 1455 en 1460, zou Memling in Brussel in de leer zijn geweest bij Rogier van der Weyden. Ook hier ontbreken officiële documenten en gaat men vooral af op stijlovereenkomsten. Wel schreef de vooraanstaande 16e-eeuwse kunstenaarsbiograaf Vasari dat Memling een leerling was van Van der Weyden.

Vanaf 1465 (Van der Weyden overleed in 1464) woonde Memling met zekerheid in Brugge. In dat jaar werd hij namelijk ingeschreven in de Poortersboeken van de stad. Hij dreef er een succesvol atelier en werd een van de rijkste burgers van de stad. Ergens in de jaren 1470 trouwde hij met Tanne de Valkenaere († 1486), met wie hij drie kinderen kreeg. Ze woonden in een pand dat groot genoeg was om ook onderdak te bieden aan enkele leerlingen.

UrsulaschrijnZijn eerste belangrijke opdracht kreeg Memling van de vertegenwoordiger van de Florentijnse De' Medici-familie in Brugge, Angelo Tani. Dit Laatste Oordeel (1467-71) zou uiteindelijk in Polen belanden. Memling kreeg vooral opdrachten van religieuze instellingen, waaronder het Sint-Janshospitaal, en van de gegoede burgerij. Vooral Italianen waren gecharmeerd van zijn portretten, waarvan hij er dan ook veel vervaardigde.

Net als Van der Weyden plaatste Memling zijn portretten vaak tegen een landschap als achtergrond. Ook gebruikte hij doorkijkjes door architectonische elementen als ramen en poorten om diepte te scheppen. In veel van zijn religieuze werken plaatste hij de figuren in een driehoek, een andere manier om perspectief toe te passen.

Memling wordt gerekend tot de Vlaamse primitieven, de vernieuwende stijlbeweging van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hugo van der Goes. Omdat zijn werk veel op het hunne lijkt, wordt hij door hedendaagse kenners vaak afgedaan als weinig origineel.

In de jaren 1480 verliest Brugge de belangrijke handelspositie, en loopt het aantal opdrachten voor schilders als Memling terug. Bij zijn dood in 1494 is hij weliswaar een beroemd en gevierd kunstenaar, maar niet rijk genoeg om een plek in de Sint-Gilleskerk te kunnen betalen. Memlings stoffelijk overschot moest het stellen met een plek op het kerkhof, maar zijn kunstwerken hangen tegenwoordig in vooraanstaande musea.

werk van Hans Memling   |   bestel een reproductie