Hans Memling ca. 1433 – 1494

Het laatste oordeel

olieverf op paneel (306 × 222 cm) — 1467-71
Museum Muzeum Narodowe, Gdansk

Biografie van Hans Memling

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Openbaring 20:4

Dit drieluik van Memling zal ongetwijfeld zijn ingezet om de middeleeuwer nog wat extra angst aan te jagen voor het Laatste oordeel, een belangrijk thema in de religieuze beleving in die jaren. Op dat moment werd een ieders lot immers definitief bepaald: hemel of hel. Priesters hielden de kudde voor hoe te leven om uit de hel te blijven.

Op het schilderij staan de doden op uit hun graven. De aartsengel Michaël weegt ze in zijn weegschaal. Wie te licht werd bevonden, belandde in de hel (rechts); links staat Petrus klaar om de gelukkigen welkom te heten in de hemel. In het midden, boven, keert Jezus terug op aarde, om recht te spreken.

Het werk werd gemaakt in opdracht van een vertegenwoordiger in Brugge van de De' Medici-familie, Angelo Tani. Deze wilde het per schip via Engeland naar Italië vervoeren. Dat schip werd echter al vlak uit de kust gekaapt door een Pools Hanze-oorlogsschip. De Hanze was op dat moment verwikkeld in een conflict met Engeland en wilde alle scheepvaart op Engeland hinderen. Zodoende belandde Memlings drieluik in Danzig, het huidige Gdansk.