Lucas Cranach de Oude 1472 – 1553

Adam en Eva (1526)

olieverf op paneel (117 × 80 cm) — 1526
Museum Courtauld Institute of Art Gallery, Londen

Biografie van Lucas Cranach de Oude

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Genesis 3:6

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Eva heeft al een hap genomen uit de sappige appel die ze, tegen het uitdrukkelijke verbod in, uit de boom der kennis had geplukt. Adam krabt zich op het hoofd, misschien denkend "zal ik dat wel doen?" In de boom kijkt de listige slang toe. Druivenranken ontnemen de geslachtsdelen van de bijbelse eerste mensen aan het gezicht.

Lucas Cranach heeft dit moment, de zondeval, zo'n vijftig keer uitgebeeld. Dit schilderij is misschien wel het fraaiste. Let op het uitgebalanceerde, paradijselijke kleurgebruik: het groene gras, de diepblauwe lucht, het bruin van de dierenhuiden, en de roomblanke mensen. Alles in perfecte harmonie.

De dieren hebben elk een betekenis. De ooievaar staat voor vroomheid, puurheid en verrijzenis. De leeuw is het symbool van de overwinning op de dood, van opstanding. Wellicht toont zijn gebrek aan aggressie hier dat in het paradijs alles nog pais en vree was. Het everzwijn staat voor moed en kracht maar soms ook wel voor Christus. De reiger symboliseert de nieuwsgierigheid die Eva fataal werd; hij kan zijn lange snavel overal in steken. Het schaap is waarschijnlijk het lam Gods, een veelgebruikt symbool voor Christus.

Zie ook het artikel over de zondeval, en andere Adam en Eva's van Cranach: uit 1528, 1533 en 1538.