Peter Paul Rubens 1577 – 1640

De ontmoeting van David en Abigaïl

olieverf op paneel (45 × 68 cm) — ca. 1630
Museum National Gallery of Art, Washington

Biografie van Peter Paul Rubens

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan 1 Samuël 25:24

David is gevlucht voor koning Saul en houdt zich op in de bergachtige streek bij de Dode Zee. Zijn groeiende aanhang moet gevoed worden. David stuurt een tiental mannen naar de rijke veehouder Nabal, om vriendelijk te vragen of hij iets kan missen. Maar Nabal is een stugge Kalebiet, die reageert met 'Wat heb ik met die David van jullie te maken.' De mannen keren met lege handen terug naar David, die daarop besluit een strafexpeditie tegen Nabal te houden.

Een medewerker van Nabal waarschuwt diens verstandige en mooie vrouw Abigaïl. Zij aarzelt geen moment en spoedt zich voorzien van allerlei heerlijkheden naar David. Die is onder de indruk van haar optreden en verschijning en aanvaardt haar verzoek om vergiffenis.

Wanneer Nabal hoort van het optreden van zijn vrouw, sterft hij binnen tien dagen. Abigaïl zou niet veel later een van de vele vrouwen van David worden.

PP Rubens: David en AbigaïlRubens had zich al eerder met dit verhaal bezig gehouden. In zijn werkplaats is althans een vrijwel identiek schilderij gemaakt, op doek en iets langwerpiger. Dat bevindt zich nu in het Getty Museum in Los Angeles.