Michelangelo Buonarroti 1475 – 1564

Het laatste oordeel

fresco (13,7 × 12,2 m) — 1534-1541
Museum Sixtijnse kapel, Vaticaanstad

Biografie van Michelangelo Buonarroti

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Openbaring 15:6

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

De engelen onder in het midden blazen de hoorns om de doden tot leven te wekken. Een van hen houdt het boek vast waarin alles is opgetekend; op grond daarvan oordeelt Jezus.

Links zijn de uitverkorenen te zien die door engelen naar de hemel worden gevoerd. Rechts de verdoemden die in de hel belanden. Michelangelo liet zich voor de hel inspireren door de Inferno van Dante Alighieri. Charon (met roeispaan) en zijn duivels leiden de verdoemden naar rechter Minos (met slang).

Jezus zit boven in het midden, met zijn moeder Maria aan zijn zijde. De twee grote mannen zijn Paulus (links) en Petrus (rechts, met in zijn handen sleutels). De figuur rechts onder Jezus stelt de heilige Bartolomeüs voor, maar is ook een zelfportret van Michelangelo. In zijn hand zijn sterfelijke vel.

Bovenin, in de lunetten, symbolen uit de passie, zoals het kruis, de doornenkrans, de zuil waartegen Jezus gegeseld werd, de speer en de spons met azijn.

In omvang, techniek en dramatiek is Het laatste oordeel een absoluut hoogtepunt in de schilderkunst van de renaissance. Het werk, een fresco, is aangebracht op de achterwand van de Sixtijnse kapel, de huiskapel van de paus.