Caravaggio 1573 – 1610

De roeping van Petrus en Andreas

olieverf op doek (132 × 163 cm) — ca. 1602
Museum Royal Collection, Hampton Court, East Molesey

Biografie van Caravaggio

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Marcus 1:16

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Een baardloze Jezus gebaart de gebroeders Petrus (toen nog Simon genoemd) en Andreas hem te volgen: "Volgt Mij na, en Ik zal maken, dat gij vissers der mensen zult worden".

Volgens de Bijbel werden Petrus en Andreas geroepen terwijl ze aan het vissen waren. Caravaggio geeft een eigen interpretatie. Vanwege zijn prominente plek in de compositie wordt gedacht dat de man links Petrus moet zijn.

Dit schilderij wordt pas sinds 2006 aan Caravaggio toegeschreven, na een grondige schoonmaakbeurt waarbij tot dan onbekende details aan het licht kwamen. Daarvoor werd gedacht dat het een kopie was van het verloren origineel. Het werd in 1637 gekocht van een kunsthandelaar door de Engelse koning Karel I. De vondst van het aankoopbewijs zette kunsthistorici op het spoor naar dit verwaarloosde schilderij in de koninklijke verzameling.

Een van de details die erop wijst dat dit het origineel moet zijn, is de snede in de grondlaag onder het oor van Petrus. Caravaggio gebruikte vaak het mes om vormen te scheppen in de grondlaag, en dergelijke snedes zijn zeer ongebruikelijk in kopieën.