Michelangelo Buonarroti 1475 – 1564

Het martelaarschap van Petrus

fresco (625 × 662 cm) — 1546-50
Museum Cappella Paolina, Vaticaanstad

Biografie van Michelangelo Buonarroti

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan 2 Petrus 1:14

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Volgens de overlevering werd Petrus ten tijde van keizer Nero (64-67) in Rome gevangen genomen en met het hoofd omlaag gekruisigd. Dat moment, niet in de Bijbel beschreven, laat Michelangelo hier zien.

Ondanks de pijnlijke positie straalt Petrus enorme wilskracht uit. De Romeinen midden in de achtergrond lijken verwikkeld in een discussie; een van hen gebaart om stilte. Het groepje vrouwen op de voorgrond kijkt huiverend toe.

Het werk heeft een heldere compositie, met Petrus in het lichte midden en de toeschouwers in een cirkel om hem heen. Sommige figuren lijken enigszins uit proportie: vooral de vrouwen op de voorgrond zijn eigenlijk te klein weergegeven.

Vijftig jaar nadat Michelangelo zijn fresco afrondde, gebruikte Caravaggio Michelangelo's uitbeelding van Petrus voor zijn versie van het moment.

Dit is het tweede van de twee grote fresco's die Michelangelo schilderde in de Pauluskapel (Cappella Paolina) in het Vaticaan. Het andere toont De bekering van Saulus. De kapel was gebouwd als privékapel voor paus Paulus III.