Rafaël 1483 – 1520

De wonderbaarlijke visvangst

plakkaatverf op papier op linnen (320 × 390 cm) — 1515-1516
Museum Victoria and Albert Museum, Londen

Biografie van Rafaël

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Lukas 5:6

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Rafaël maakte in 1515-16 in opdracht van paus Leo X tien ontwerpen voor wandkleden voor de onderste delen van de zijwanden van de Sixtijnse Kapel. Zijn ontwerpen, zgn. kartons, werden uitgewerkt in het atelier van Pieter van Aelst in Brussel. Zeven kartons zijn bewaard gebleven en bevinden zich nu in het Victoria en Albert Museum in Londen. De kleden werden gemaakt uit zijde en wol.

Vier van de tien ontwerpen, waaronder het hierboven getoonde, tonen scènes uit het leven van de apostel Petrus, de andere zes laten episodes zien uit het leven van de apostel Paulus.

We zien het meer van Gennesareth (Jam Kinneret), ook wel meer van Tiberias, en ook wel meer van Galilea. Petrus, toen nog Simon geheten, had de hele nacht gevist op het meer en niets gevangen. Jezus vroeg hem of hij vanuit zijn boot de menigte kon toespreken. Na afloop zei Jezus hem zijn netten nog eens uit te werpen. Petrus had zijn netten nog nooit zo vol gezien, ze scheurden zelfs, en sloot zich meteen bij Jezus aan. Ook Petrus' collega-vissers Jakobus en Johannes werden discipelen.

Een ander karton: Paulus in Athene.