Nicolas Poussin 1593/94 – 1665

Mozes verandert de staf van Aäron in een slang

wandtapijt (360 × 465 cm) — 1685
Museum Manufacture des Gobelins, Parijs

Biografie van Nicolas Poussin

Bestel een reproductie

Dit werk is gekoppeld aan Exodus 7:10

Scroll s.v.p. omlaag voor meer informatie over het kunstwerk.

Mozes en Aäron waren door God naar Farao gestuurd om hem te verzoeken het Joodse volk vrij te laten. Als Farao om een goddelijk teken zou vragen, moest Aäron zijn staf op de grond werpen. Eenmaal bij Farao vroeg die inderdaad om een teken. Aäron werpt zijn staf, die meteen in een slang verandert.

Enkele tovenaars van Farao gooiden vervolgens ook staven op de grond, die ook tot slangen werden. De staf van Aäron at ze allemaal op. Farao was desondanks niet onder de indruk en weigerde wederom het volk te laten vertrekken. Voor God was dat de aanleiding om Egypte te straffen met de zeven plagen.

Dit wandkleed is er een uit een reeks van tien met scènes uit het leven van Mozes, gemaakt tussen 1683 en 1687. Als voorbeelden werden acht schilderijen gebruikt van Poussin en twee van Charles Le Brun (1619-1690). Voor zover bekend zijn er zes sets wandkleden gemaakt, in het koninklijke wandkleden-atelier (Manufacture royale des Gobelins) in Parijs. Le Brun, hofschilder van Lodewijk XIV, was daar de artistiek leider.

Het schilderij dat als voorbeeld diende voor dit wandkleed maakte Poussin in 1647. Het meet 92 x 128 cm en bevindt zich nu in het Louvre.

Mozes verandert de staf van Aäron in een slang. Olieverf op doek.